«Η Νέα Μεγάλη Ιδέα για πολιτεία και πολίτες» (12/12/2022)

Επί μισό αιώνα η επικράτεια δοκιμάζεται στο κυρίαρχο θεμελιώδες γνώρισμα της, στην κατοίκηση της από έλληνες πολίτες. Ο δε ελληνισμός της διασποράς διαρκώς χάνει την ταυτότητά του και αδυνατίζουν οι δεσμοί του με το εθνικό κέντρο, την ελληνική πολιτεία. Χαμένες ιστορικές ευκαιρίες και λάθη των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1950, έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ιστορικοί του μέλλοντος θα επιχειρήσουν να αποφανθούν για το πώς και το γιατί. Είναι δεδομένο όμως, ότι ο ελληνισμός της διασποράς νοιώθει προδομένος από το εθνικό κέντρο για τις χαμένες εθνικές μάχες που δεν δόθηκαν. Μεγάλα τμήματα του δε, έχουν ξεχασθεί και χάνονται για τον ελληνισμό γενικότερα.

Η ερημοποιημένη στην Περιφέρεια επικράτεια, η καρδιά του εθνικού κορμού και τα ατροφικά άκρα του ελληνισμού της διασποράς σηματοδοτούν τον εκφυλισμό του εθνικού σώματος. Το οποίο βιοτικό επίπεδο και η όποια εξέλιξη των μέγα- πόλεων της επικράτειας δεν είναι ικανές και αναγκαίες συνθήκες επιβίωσης της πατρίδος και του έθνους. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις για τον διπλό εκφυλισμό των υποστάσεων Πολιτεία- Πατρίδος- Έθνους.

Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό, ότι χρειάζεται από χθες το σημείο μηδέν, για ανάταξη και επανεκκίνηση. Νομίζουμε ότι έχουμε κράτος με ακατοίκητα τα 2/3 του συνόλου της επικράτειας, με ξεθεμελιωμένη την ύπαιθρο και ερημοποιημένα σύνορα. Είμαστε τραγικά ορφανοί από αδελφική υποστήριξη του ελληνισμού της διασποράς, που πάντα υπήρχε. Δεν αρκούν τα θαύματα του ελληνισμού δαιμονίου, που δίνουν καρπούς στον γεωργοδιατροφικό τομέα από την εδαφοκλιματική συνθήκη της μάνας γης, χωρίς εθνικό σχέδιο. Μιλάμε επί δεκαετίες για την αστυφιλία και την αμφίδρομη μετανάστευση. Οι απογραφές του πληθυσμού, ανά δεκαετία εκπέμπουν εκκωφαντικά και εκτυφλωτικά σήματα κινδύνου, που σβήνουν μέσα στην ευμάρεια και τον εφησυχασμό των κρατούντων.

Το 2010, για όσους ακόμη έχουν συνείδηση και μνήμη, έδειξε το σημείο μηδέν για την ανάταξη της ελληνικής πολιτείας. Πολιτεία-Πατρίδα και Έθνος, προδόθηκαν από την συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού κόσμου. Δυστυχώς σήμερα, το σημείο μηδέν για την όποια πρωτίστως ισορροπία έχει κατέβει πολλά σκαλιά πιο κάτω. Μαζί με την καταδυνάστευση και την πτωχοποίηση η Κύπρος, η Β.Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη με το αιγαίο, αλλά και ο εν γένει ζωτικός χώρος μας απειλείται. Η σύγχρονη μεγάλη ιδέα εμπεριέχει και «πατάει» στην κατοίκηση της επικράτειας με προσανατολισμό συνόρων και στην επανασύνδεση με το σύνολο του ελληνισμού της διασποράς. Είναι Πρόταγμα για την πολιτική ζωή της χώρας, να ξαναβρεθεί ο κοινός τόπος και οι κοινές επιδιώξεις των ενσυνείδητων ελλήνων. Δεν χωρούν καθυστερήσεις, αμφιταλαντεύσεις και σκοπιμότητες. Το αύριο περιμένει και η νέα μεγάλη ιδέα με ειρηνικές διεργασίες έχει προβάλει. Στις γενιές μας έχει  πέσει αυτός ο ειρηνικός κλήρος, πριν ξεσπάσουν θύελλες.    

επιστροφή